Fantastiska saffransmums

En liten julkaka till fikat? I så fall kan jag rekommendera denna fantastiska saffransmumskaka som jag gjorde här om dagen! Som klassiska kärleksmums fast saffransmums, ett måste att prova! Helt perfekta att lägga i frysen och ta fram vid tillfälle.

Jag gjorde kakan i en hel ungnsplåt/långpanna, där jag först la folie i bottnen, sedan 2 st bakplåtspapper och sen smeten rakt ner. Du kan även halvera innehållet och göra kakan i en form om cirka 15x20 cm. Receptet hittar du nedan!

SAFFRANSMUMSKAKA (för hel ugnsplåt).

  • 300 gram smör
  • 3 dl mjölk
  • 2 kuvert saffran á 0,5 g
  • 4 ägg
  • 6 dl socker
  • 9 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
GLASYR
  • 150 gram smör
  • 2 msk grädde
  • 2 kuvert saffran á 0,5 g
  • 7 dl florsocker
GARNERING
  • kokos

  1. Smält smöret och blanda ner den kalla mjölken så att blandningen blir ljummen. Rör ut saffranet i mjölkspadet och ställ sedan att svalna.
  2. Vispa samman ägg och socker. Blanda i vetemjöl och bakpulver för sig och rör ner tillsammans med smörblandningen till en jämn smet.
  3. Häll i en form hel ugnsplåt eller halvera allt innehåll och gör det i en form om cirka (15 x 20 cm) klädd med bakplåtspapper.
  4. Grädda i 175 grader i 20-30 minuter.
  5. Låt kakan svalna och rör under tiden ihop glasyren.
  6. Smält smöret och blanda ner grädden och saffranet när det blivit ljummet. Låt svalna och rör sedan ihop med florsockret till en jämn glasyr.
  7. Bred över kakan först när kakan är helt sval och toppa med kokos.
  8. Skär i rutor.
  9. Klar!

Gillar

Instagram @sarakulle

Instagram sarakulleInstagram sarakulleInstagram sarakulleInstagram sarakulleInstagram sarakulleInstagram sarakulleInstagram sarakulle